Lékárna.cz

Plodné dny

Založit rodinu je velké rozhodnutí. S plánovanou změnou by měli souhlasit oba partneři, přijmout zodpovědnost a promluvit si otevřeně o otázkách plodnosti. Přinášíme vám základní informace o ženském cyklu, ovulaci a výpočtu plodných dní.

Plodné dny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Ženy a plodnost

Proti mužům, kteří jsou plodní takřka celý život, je žena plodná jen malou část menstruačního cyklu, tedy asi 2-5 dnů v měsíci. K přesnému určení plodných a neplodných dní se používají různé výpočty a sledují se fyziologické změny ženského organismu během menstruačního cyklu. Během plodných dní je největší pravděpodobnost, že pár dokáže počít miminko. Zpravidla se jedná o 3 dny před a 1 den po ovulaci. Ženě tedy stačí vědět, kdy má ovulaci a z toho si jednoduše odvodí, kdy je nejlepší čas začít pracovat na miminku.

Co je to ovulace

Při ovulaci se v těle ženy uvolní zralé vajíčko z vejcovodů a pomalu začne sestupovat do dělohy. Právě během této doby může dojít k oplodnění spermií. Pokud ke spojení nedojde, tak vajíčko zaniká a přichází menstruace. V průběhu ovulace se zpravidla uvolňuje jen jedno vajíčko, ale výjimečně může dojit k uvolnění více vajíček. V tom případě pak může dojít k vícečetnému těhotenství.

Jak vypočítat ovulaci

Standardní cyklus ženy trvá 28 dní, k ovulaci tedy dochází 14 den a její plodné dny budou spadat na 11. až 15. den v jejím cyklu. Samozřejmě záleží na pravidelnosti jejího cyklu i samotné menstruace. Lidské tělo je dobře seřízený mechanismus, ale i v něm může dojít k drobným odchylkám, a proto je důležité si uvědomit, že k početí může dojít i mimo plodné dny.

Před nechtěných těhotenstvím a nemocemi se vždy chraňte

Pokud nechcete otěhotnět, doporučujeme se vždy během pohlavního styku chráni vámi zvolenou a vyhovující antikoncepcí. O plusech a mínusech dané antikoncepce, se můžete poradit v naší online poradně.

Plodné dny a jejich délka

Plodné dny trvají zpravidla 5 dní v každém měsíčním cyklu. Po pohlavním styku mužské spermie přežívají v ženské pochvě až 72 hodin a zralé vajíčko může být oplodněno v průběhu 24 hodin od uvolnění.

Co jsou neplodné dny?

Neplodné dny jsou všechny ostatní dny v měsíci. Tehdy má žena nejmenší šanci na oplodnění. Nedoporučujeme, ale na toto tvrzení spoléhat. Často se stává, že se během cyklu uvolní dvě vajíčka a žena může otěhotnět i mimo vypočtené plodné dny.

Plodné dny se projevují následujícími změnami:

  • vyšší bazální teplotou,
  • výrazným zlepšením čichu,
  • změnami ve složení slin,
  • změnami cervikálního hledu (tj. větší zvlhčení poševní sliznice),
  • zvýšením libida,
  • zvýšením atraktivnosti u opačného pohlaví,
  • a zvýšením citlivosti těla.

Stres snahám o otěhotnění nesvědčí

Touha po miminku je u žen mnohdy natolik silná, že může ženu stresovat. Tělo, které neustále sledujeme je pod drobnohledem vlastního strachu, což brzkému otěhotnění neprospívá. K vyladění vlastní psychiky doporučuji mít se ráda a respektovat svoje tělo. Velmi nápomocné jsou Bachovy esence. Bylinky a vitamíny nám mohou dopomoci doladit menstruační cyklus, ovulaci a vyživit tělo.

Z bylinek, které doporučuji jsou to ty, které harmonizují ženské hormony, vyživují tělo a pozvedají náladu. Má oblíbená je růže stolistá a chřest hroznovitý, které najdete v naší nové čajové směsi na plodnost. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Jak zjistit plodné dny

Své plodné dny si můžete snadno ohlídat. Spolehlivou metodou je tzv. měření bazální teploty. Ta se měří hned po probuzení buď v ústech, nebo v pochvě.

Teplota:

  • v období před ovulací se bazální teplota pohybuje v rozmezí 36,3 až 36,7 °C,
  • těsně před ovulací se zvýší až na 37 °C a zůstává zvýšená až do odeznění plodných dní a
  • následně klesá.

Další možností je využít moderní technologie a změřit si plodné dny prostřednictvím ovulační kalkulačky, ovulačního kalendáře, ovulačních testů, nebo mobilní aplikace.

Ovulační testy

Ovulační testy fungují podobně jako testy těhotenské. Jejich velká výhoda je v tom, že vás upozorní na ovulaci s předstihem až 36 hodin. Jsou dvojího typu:

  • Ovulační testy ze slin – tester na zjištění ovulace vypadá jako rtěnka a zkoumá strukturu slin. Cena tohoto testu je vyšší než testu z moči.
  • Ovulační testy z moči – zjišťují ovulaci pomocí přítomnosti hormonu, který se během ovulace dostává do krve a poté do moči. Ke zvýšení produkte tohoto hormonu dochází přibližně 1-2 dny před ovulací a test tak dokáže snadno identifikovat ideální čas na početní miminka. Testovací papírek ponoříte na několik vteřin do moči a poté ho vyhodnotíte. Pozitivní výsledek signalizuje období ovulace. Test si můžete udělat během celého dne, nikoli jen z ranní moči.

Na početí má vliv i psychika

Jste-li připraveni na příchod miminka, nejlepší je nechat tomu volný průběh, a pokud se do půl roku „nezadaří“, můžete začít pátrat po důvodu. Navštivte svého gynekologa, začněte si počítat plodné a neplodné dny. I v případě plánovaného těhotenství platí, že pokud se k němu příliš upnete, psychika vás může zradit. Páry, kterým se početí dítěte nepodaří ani po roce nechráněného pohlavního styku, pak mohou navštívit kliniku asistované reprodukce a poradit se s odborníky.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.